Trošku ujetý fejeton - Hardcore vs řízení

Diskuze týkající se Hardcore způsobu hry.
Darkness
The Butcher
Currenly, I'm playing:Diablo 2: Resurrected
BattleTag:LeonardoCA#1772
Trošku ujetý fejeton - Hardcore vs řízení

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 01:23 hod.

(věnováno nejen SC hráčům začínajícím na HC)

Před časem jsem přemýšlel k čemu z reálného světa bych mohl některé své poznatky ze světa HC dobře přirovnat. Až mne to napadlo.

Pravděpodobně jsi už řídil auto nebo budeš řídit. Možná si myslíš, že jsi dobrý řidič. Možná jsi a možná... Taky jsem si to ve dvaceti myslel, když jsem měl nalítaných prvních 100.000 km. Znáš to. 1-2-3--4---5 a sakra 6-tku to nemá. Brzda a stojíš na místě pár cm za autem před tebou. Pak jsem jednou vezl nějaké 2 profi řídiče autobusu, zdupali mě na tři doby. "Vůbec neumíš řídit!" Ale vždyť jezdím s přehledem. "Když jedeš sám, klidně si jezdi jak hovado. Ale když někoho vezeš, pasažěři nesmí ani vědět o tom jestli se rozjíždíš nebo brzdíš!" Sklopil jsem uši a začal zas od nuly.

Když někam naběhneš a všechno s přehledem pomlátíš a přinejhorším někdy procne pasivka, neznamená to ještě, že umíš hrát a že máš šanci přežit déle než nějakých prvních pár desítek paragonů.

Pár měsíců před tím jsem si koupil za pár šupů "super" fáro, Camaro, tuším rok 79. Že to byl vrak mi nevadilo, hlavně že mělo krásné lité kola a když necelých 6 litrů pod kapotou zabručelo, rvalo asfalt i se svými 2.5 tunami. Do 3 měsíců jsem odjebal převodovku ...

Že máš slušné DPS, ještě nic neznamená ...

Kdysi jsme s kámošem potřebovali něco vyřídit za hranicemi v jednom malebném přímořském státě, kde mají taky koruny. Kámoš sehnal nějakého staršího maličkého Seata prej s motorem z Porche 944, že to pofrčí... Frčelo, někde před Brnem jsem si to valil poctivých 130 nebo 160, už nevím. Přehoupli jsme se přes horizont a najednou auto před námi začalo rychle brzdit. Já taky, ale nestačilo to. Tak 10 metrů chybělo. Strhl jsem to do levého pruhu a málem přejel policajta co tam zrovna sbíral kužely. Už se nedovím jestli mě pustil od radosti že vyvázl a nebo proto, že jsem byl víc vyklepaný jako on. O tom, že nám pak ve 200 na dálnici někde za Berlínem začalo vlát těsnění kolem dveří už ani nemluvím.

Máš-li postavu, která zvládá MP3, to že zdvojnásobíš DPS neznamená že můžeš na MP6.

Když vezmeš svou nablýskanou oktávku, vrazíš do ní 5ti litr Mercedesu ze závodního speciálu a půjdeš na rallý, může se stát spousta věcí - někde ji neudržíš na cestě, někde to neubrzdíš, odrovnáš gumy, odrovnáš převodovku, převrátíš ji na střechu - jen ne to že bys dojel do cíle jako první. Jedině snad, že bys všem ostatním na startu nalïl do nádrží vodu nebo do pití projímadlo. Bez lepších brzd, tlumičů, převodovky, celé konstrukce podvozku, zpevněné odlehčené karosérie, pneumatik na vyšší rychlost ti je veškerý výkon k ničemu.

Úměrně s navyšováním DPS musíš navyšovat i defense - armor, resisty, life. Ještě lépe opačně, nejdříve navýšit defense až pak DPS.

Když jsem tak přemýšlel nad DPS vs defense napadlo mne kdo dojede dál - aneb tank vs Ferrari. Nebyl jsem první - na světě je víc bláznů - stačí mrknout na youtube. (nebo tank vs porche) Optimální bude asi něco mezi tím.

Můžeš být zkušený řidič ostřílený v provozu větší vesnice (jsi-li pražák, čti velkoměsta) typu Praha a říkáš si co mě ještě může překvapit. Ale pak se dostaneš do některé z jížních zemí a zjistíš, že neplatí přednost ani z leva ani z prava, ani pravidlo zipu, ale že jede ten kdo se dřív vecpe do škvíry, kde by ani myš neproklouzla, případně ten kdo má silnější plechy. Ještě v jiných krajích zjistíš, že když je trochu víc horko (40+ stupňů ve stínu), třeba při cestě pouští, musíš do kopce vypnout klimatizaci a někdy i zapnout topení, aby jsi neuvařil motor. Nebo že sebelepší brzdy se začnou přehřívat, když jedeš desítky minut stále z kopce.

A o tom je HC, dokud si všechny - i extrémní - situace sám nezažiješ a na vlastní kůži se nenaučíš jak je úspěšně zvládnout - můžeš mít načteno co chceš a stejně se můžeš snadno dostat do úzkých. Vlastní zkušenost nic nenahradí ...

Neodpustím si ještě poslední analogii. Auta se většinou nevyráběji s tím, že by měly být používány k průjezdu zdí, stromem, přemetům mimo vozovku, býčím zápasům a podobným kejklům. Ale přesto se výše jmenované nehody občas stávájí, to je realita. A proto auta mají deformační zóny, bezpečnostní pásy a airbagy.

Říká se, že největším zabijákem na HC je DC a lag. Nesmysl. Největšími zabíjáky jsou naivita, nezkušenost, zbrklost, božský komplex a ignoranství. DC a lag se občas stávají, to je realita. Pokud hraješ s postavou, která nepřežije ani 10s mezi pár bílými moby, je to jako kdyby jsi jezdil na motocyklu 200km/h v shortkách a bez přilby. Tvoje volba. Ale nenaříkej, když ripneš. To že ti do cesty vběhne klokan taky neovlivníš, ale u protinožců raději montují na auta masivní nárazníky. Přežití tvé postavy je z 99,99% pouze a jen ve tvých rukou.

Závěrem dobrá zpráva:

Podle nějakých výzkumů něco jako talent neexistuje. Každý má šanci být dobrý v tom čemu se dostatečně dlouho s pílí a zaujetím věnuje. A na to aby jsi byl v něčem hodně dobrý stačí prý jen 10 let, nebo 10.000 hodin. (Paráda, už jen 9900 hodin a možná se naučím psát)

Hmm, že by dvě v jednom?

Dodatek: dva dny po dopsání tohoto článku mne napadlo ještě daleko trefnější přirovnání..., ale to zas někdy příště
The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Obrázek

DiabloProgress YouTube TwitchTV Twitter I think I'm going back I think I'll go back (one day ...)

Kubizek
Doom Knight
BattleTag:Kubizek#2781

Re: Trošku ujetý fejeton - Hardcore vs řízení

Příspěvek od Kubizek » 28.09.2013, 14:25 hod.

Na DC už mi riply 2 postavy z 6. Poslední byla HC Demon hunterka se štítem, 950 all res a 120.000 HP. Bylo to na mp1. Okolo mě v době DC nebyla (na monitoru) ani noha. Logout při DC netrvá 10 vteřin, ale více než 30, BTW 8-) . U mě je to v mých rukou do dnešního dne přesně z 66,6%. :wave:
Obrázek

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 18:05 hod.

hral jsi sam? tvoje chyba
The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Obrázek

DiabloProgress YouTube TwitchTV Twitter I think I'm going back I think I'll go back (one day ...)

ZOMB
Warlord
Currenly, I'm playing:Diablo 2
BattleTag:zomb#2334

Příspěvek od ZOMB » 28.09.2013, 18:43 hod.

Spíš chyba Blizzardu, že neumí udělat HC pro single player hráče...
Fanoušek, hráč a modder hry Diablo 2
Obrázek

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 20:03 hod.

kdyz je na ceste otevreny kanal, neni to tvoje chyba, ale ze se nedivas podnohy a spadnes do nej, to uz jo

Obrázek

ZOMB
Warlord
BattleTag:zomb#2334

Příspěvek od ZOMB » 28.09.2013, 20:30 hod.

Mě by teda zajímalo, jak se dá chránit před DC :?:

Nic proti HC nemám, pokud se jedná o Diablo 2... tam člověk umře jedině vlastní chybou (single player)... SC už prakticky nehraju, protože kdo jednou HC okusí, tak už nechce zpátky...

V D3 se to ale nepovedlo... kdyby nebylo DC a lagům (latency a ostatních zrůdností zapříčiněné nutností být online), pak bych to klidně hrál... ale teď? Ne, děkuju...
Fanoušek, hráč a modder hry Diablo 2
Obrázek

Kubizek
Doom Knight

Příspěvek od Kubizek » 28.09.2013, 20:53 hod.

Darkness: To je trošku mimo, ne? Single player je regulerní položkou v menu hry a tudíž by měla být 100% funkční. Říct, že je chybou hraní regulerní části hry...nevím, ale nepředpokládám, že tohle myslíš vážně. Spíš jsem tě naštval, že jsem ti dal najevo, že ten tvůj post má mezery. Třeba to o tom talentu - zajímalo by mě, co by si o tom myslel takový Messi...ono ne všechno, co "vědci" vyzkoumají je relevantní. Je dobrý ty věci porovnávat s realitou.

ZOMB: Snažím se proti DC chránit tak, že hraju převážně WD, mp1, se štítem, jungle fortitude, pejsky s runou na redukci damage, gargantuana s cleavou a templáře. Přijde mi, že díky množství petů má witch doctor zdaleka největší dc survivability s regulerním gearem.
Naposledy upravil(a) Kubizek dne 28.09.2013, 20:56 hod., celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 20:54 hod.

Na tema lagu a DC mam rozepsany jiny clanek. Strucne, lagum i DC se da predchazet, samozrejme ne vsem, ale musi se s tim pocitat a to je smysl celeho tohodle tematu. Mne se zatim povedlo vsechny DC a lagy prezit i na MP5-6, i na MP10 jednou. A kdyz uz mi lag jednou napomohl pohrbit postavu, byl zpusobeny moji chybou.

Kubizek: kdyz mi nekdo dokaze, ze v necem delam chybu, nebo nemam pravdu, tak me nenastve, ale obohati jinym pohledem na vec. Ze je moznost hrat single, je jedna vec, ze to neni bezpecne, je vec druha, a to je realita. Pokud realitu prehlizis, tak je to tvoje chyba a ty neses nasledky. Ze realita neni idealni to je druha vec.

Pred zminku o talentu asi pridam jeden odstavec, at je jasne co tim myslim.

Obrázek

Kubizek
Doom Knight

Příspěvek od Kubizek » 28.09.2013, 21:07 hod.

Ale ty se v tom postu nebavíš o singlu. Bavíš se o božském komplexu, nezvládnutí 10 bilých a jízdě na motorce ve 200km/h (myslím si, že v takové rychlosti je celkem jedno, co máš na sobě, BTW, pokud jde o havárii). Tak si to do toho doplň, protože ti lidi, co na dc umírají v singlu si nevymýšlejí a přestože to rozporuješ, tak jich je hodně a věř tomu, že na mp1 žádnou z mých postav nic kromě dc nezabije. Momentálně mám barbarku a witch doktorku a mají tolik ehp, že se to prostě nemůže stát. ale dc? - who knows?
Obrázek

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 21:24 hod.

To je jedna ze základních a známých věcí, že se nevyplatí hrát singl, neměl jsem potřebu to zmiňovat a když to někdo ignoruje, je to jeho problém. Taky mi offline mode chybi, ale bohužel tak to je, hraješ s rizikem o kterém víš.

(Na motorce nejezdím, ale vím, že kožené kombinézy a přilby se nenosí proto, že v nich je v parných dnech příjemně, ale protože minimalizují následky. A na silnici i okruzích se stává spousta nehod, které díky tomu jezdci většinou přežijí.)

Obrázek

spiderer
The Butcher
BattleTag:spiderer#1213

Příspěvek od spiderer » 28.09.2013, 21:28 hod.

Darkness píše:hral jsi sam? tvoje chyba
Co je prosimte tohle za debilni odpoved? Jako sorry, chapu, ze vis vsechno ze vsech nejlip, ale tady jsi uplne mimo.. To ma jit clovek ktery nema nikoho online a ma chut hrat do haje??? Nebo ma jit na superbezpecny public? Nebo co podle tebe ma delat? Kdyz se podivam na tvuj bozsky komplex, ktery jsi ukazal na videu se svym wizardem, ktery byl odehran tragicteji nez vsechno co jsem doposud kdy videl, tak je potom tezke nejak si vzit k srdci tvuj komentar "hral jsi sam? tvoje chyba". Nevim jestli jsem ti to uz nekde nepsal, ale chlape, trosku pokory by neskodilo.. ;)

Kubizek
Doom Knight

Příspěvek od Kubizek » 28.09.2013, 21:31 hod.

ad1: takže tvůj post se týká pouze multiplayeru?
ad2: ve 200km/h?

no, necháme toho...umím si odpovědět sám. ad1 - ano. ad2 - ne.
Obrázek

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 28.09.2013, 21:57 hod.

Ja netvrdim, ze vim vsechno nejlip, ani ze nedelam chyby. Ale taky nehazim sve chyby na nekoho jineho. A to je vlastne jedina vec a zaroven vse co jsem chtel tim vsim rict. Dik za pomoc.

ad1) kdyz myslis
ad2) existuje neco jako nadsazka

Obrázek

Kolmen1
Doom Knight

Příspěvek od Kolmen1 » 28.09.2013, 22:44 hod.

Už jsem to jednou psal, není dc jako dc.

DC je dobrá věc na kterou svés smrt, obzvlášť když člověk hraje solo. Stalo se mi, že mě jeden nejmenovaný hráč napsal že ripl, když jsem se zeptal co se stalo, řekl že dostal lag. Asi o týden později z něj čistě náhodou vylezlo, že se blbě portnul a tam ho zablokovali a on umřel, tak co si pak o tom člověk má myslet? Nechci nikomu šahat na svědomí, ale můj názor je, že kolikrát je prostě pohodlnější to svést na lag/dc.

Věc druhá je, že kolikrát za to Blizz vůbec nemůže, ale může za to váš poskytovatel netu...D3 běží pouze online, všichni to vědí, vědí že sebemenší zakolísání připojení a je zle (však taky znám přinejmenším 2 lidi co by velice rádi hráli HC, ale podmínky jim to nedovolují a tak raději hrají pouze SC) Je mi jasný, že x lidí prostě jinej net než má mít nemůže, ať už z jákehokliv důvodu...S tim do toho jdou, ale to pak prostě není DC za které by mohl Blizzard přeci ne? Za to si můžou lidi sami...zažívám to každou chvíli, když jsme s klukama na Mumblu, TS, či skype - najednou žačně někdo v hlase strašně lagovat a je hned jasno - zlobí mu net...Já to taky neměl jen tak...bylo to pro mě měsíc škemrání na telefonice aby mi prodělili port, kterej samozřejmě nemeli jen abych si polepšil a nakonec se povedlo. Teď mám VDSL a za půl roku jsem měl max 1 výpadek kdy to spadlo v celé republice...další obranu jsem zainvestoval a pořídil si UPS (naštěstí ještě potřeba nebyla)

Nejleší ochrana je hold hraní v partě dobrejch lidí, nejlépe ještě někde na skype - to že by vás parta nezachránila když jim řeknete mám lag je dost malá...podle mě nejlepší prevence proti lagům...a snad i na Publiku by se s lidma dalo domluvit ať se na vzájem hlídate záda ne? Dobrej příklad na to je Sonnilion - paragon 100 a král lagů..ten jich měl snad tisíc :-) a žije...je fakt že má barba se slušným EHP, ale žije...

Kubizek
Doom Knight

Příspěvek od Kubizek » 28.09.2013, 23:57 hod.

Mám takový dojem, že ty sám jsi jedna velká nadsázka. Čímž přestávám věnovat jakýkoliv čas čtením tvých threadů. Jsou z části mimo realitu a příliš neobohacují. Je v nich asi pár užitečných informací, ale ta spousta omáčky okolo, které věnuješ tolik času mi prostě příliš nechutná :wave:
Obrázek

Javurek
Warlord

Příspěvek od Javurek » 29.09.2013, 00:05 hod.

Tak to je přece jasné že disconect+death je způben vždy na straně hráče/jeho připojení. Když to spadne blizzardu, tak to lidi odpojí. jestli tohle někdo svádína blizzard je mimo realitu.

Kuki10
Globální moderátor
BattleTag:Kuki#2122

Příspěvek od Kuki10 » 29.09.2013, 00:08 hod.

Ale jak vysvetlis dc cele party, kdyz zbytek z friend listu hraje v pohode dal?

Odesláno z mého Galaxy Nexus pomocí Tapatalk 2

Zaljan
Doom Knight
BattleTag:ZALJAN#2717

Příspěvek od Zaljan » 29.09.2013, 00:17 hod.

s lag/DC se proste musi pocitat... stejne jako s RIPem - ja s tim nemam problem... a naopak RIPama na vlastni blbost se rad pochlubim a ze uz to pakrat bylo, hlavne kdyz clovek prijde domu z baru/vinarny ;-)

Darkness
The Butcher

Příspěvek od Darkness » 29.09.2013, 00:43 hod.

Vubec nevim jak to maji udelane, ale rekl bych. ze DC cele party klidne muze byt zpusobene tim ze to padne jednomu. Protoze ostatni cekaji na odezvu od toho jednoho, ktery ma disconect, ale nedockaji se ... za normalnich okolnosti to ma urcite Blizard osetrene, jinak by to tak bylo vzdy, ale je mozne, ze za nejake situace to nefunguje jak ma a shodi to vsechny.

Podobne jako to laguje, kdyz se nekdo novy pripojuje do hry ...

Obrázek

Kuki10
Globální moderátor
BattleTag:Kuki#2122

Příspěvek od Kuki10 » 29.09.2013, 01:18 hod.

Zaljan, ale na muj rip urcite nemas.:-D

Odesláno z mého Galaxy Nexus pomocí Tapatalk 2

Odpovědět

Zpět na „Hardcore“