DiabloFans.cz je fan web hry Diablo 4 pro českou a slovenskou komunitu (CZ/SK). Najdete zde buildy, návody a novinky ze světa Diabla.

Image
Lilith - SEO web bgr
ImageImage

Paragon Boardy. Jak bude fungovat levelení v end-gamu?

18 února, 2022
 / 
DiabloFans.cz
 / 

Cesta každého hrdiny ke slávě a moci je jedinečná. Od vzhledu postavy, přes její schopnosti, vybavení až po end-game dovednosti – připravili jsme pro vás plno mechanik, díky kterým si přizpůsobíte svého válečníka víc, než bylo možné v jakémkoliv předchozím díle Diabla.

Dneska se podíváme právě na end-game. Jakmile se dohrajete na lvl 50, otevře se vám nová část hry – systém Paragon boardů*. Váš hrdina se krok za krokem vydá na cestu po jedné z desek talentů. Zkušenosti vám od této chvíle nebudou přidávat standardní levely jako doposud, ale levely Paragonů. Za každý z těchto levelů získáte jeden bod, který můžete umístit na svou desku.

Začnete na prostředním dílku a s každou novou úrovní si vyberete, kam umístit své body a tvoříte tak souvislou cestu směřem k okraji. Ve chvíli, kdy dosáhnete kraje desky a dílku s bránou, můžete si vybrat, jak se k vaší existující desce připojí nová deska, na které můžete pokračovat.

Výsledkem bude komplexní systém, který vám dá širokou svobodu volby, jen tak se neomrzí a umožní vám tvořit pořád nové a nové zajímavé buildy. Víme, že toho je hodně, tak jsme připravili zjednodušené schéma, na kterém lze lépe pochopit, jak bude systém vypadat.

Jak vidíte výše na Paragon boardu najdete různé druhy dílků. Jak bude Barbarian, kterého v tomto příkladu využijeme, získávat zkušenosti a paragon lvly, může si aktivovat další dílky, spojené s těmi, na které už postoupil.

Standardní políčka

Tyto paragony jsou jednoduché. Přidávají vám boost do základních statů a slouží hlavně k tomu, abyste skrz ně našli cestu k zajímavějším polím.

Magická políčka

Tyto pole najdete na vaší desce ve skupinkách. Přidají vám malý, ale už viditelný boost, který se bude na rozdíl od základních políček týkat širšího okruhu abilit. Najdete jich na desce výrazně méně než standardních polí, ale stále jich bude dost.

Vzácná políčka

Tady získáte už pořádnou sílu. Když se poprvé podíváte na Paragon desku, tak bude nejspíše vašim prvním cílem dosáhnout některého z těchto polí a to zejména, pokud hrajete build, který potřebuje specifické dovednosti a schopnoti, které se na nich mohou nacházet. Tato pole mají také ještě druhou úroveň, která se odemkne když vaše postava dosáhne dostatečného počtu bodů v některém z vašich statů. Bude tak na vás, abyste zvolili vybavení i cestu paragon boardem, díky kterým tento druhý level odemknete.

Legendární políčka

Zpočátku bude na vašem boardu pouze jedno legendární políčko, a sice přímo ve středu, a vy na něm budete začínat. Legendární pole odemknou vaší postavě nekterou z legendárních sil či dovedností.


Glyfy** a Sockety

Dalším typem políček budou sockety, do kterých můžete vložit tzv. glyfy. Glyfy jsou předměty, které můžete najít stejně jako jakékoliv jiné itemy ve hře. Pokud je vložíte do paragon desky, tak posílí všechny políčka ve svém okolí. Glyfy mají kolem sebe vytvořenou unikátní end-game mechaniku, která vám umožní zvyšovat jejich level, pokud se ovšem budete připravení vypravit od obzvláště nebezpečného dungeonu. Vyšší level glyfů zvětšuje jejich rádius a umožňuje jim čerpat sílu z ostatních dílků nebo je naopak ještě více posilovat.


Pole brány a výběr dodatečných desek

Pokud se dostanete až na okraj vaší desky, můžete aktivovat políčko brány. To vám umožní připojit k vaší desce desku zcela novou. Nejprve si vybere z několika nabízených a pak si ji můžete i natočit směrem, který se vám hodí. Na nové desce najdete další políčka od obyčejných až po vzácné a uprostřed budete mít další legendární pole s legendární schopností.

*Paragon lze přeložit jako “vynikající příklad” nebo “vzor” a většinou se tento termín využívá ve spojení s lidmi. Paragon of Virtue je tedy například “Ten, kdo je vzorem ctnostní”. Paragon board by se tedy dal přeložit, jako “Desky příkladných” nebo “Deska Ctností”. V PC hrách ale nemá smysl tyto pojmy počešťovat kvůli srozumitelnosti gameplay a tak je necháváme tak, jak jsou.

** V češtine se slovo glyf příliš nepoužívá a přesto jeho význam znáte ze slova Hieroglyf. Původně ze starořeckého glyfein, tedy tesat jde grafickou podobu písmena, číslice, znaku, piktogramu a jiných znamének. Jeho vytvořením vzniká např. Písmo. Patrně bychom jej mohli přeložit jako “znak”, ale koho by to bavilo žejo…

Diskuze k článku

Image
Sprava uctu Diablofans.cz