DiabloFans.cz je fan web hry Diablo 4 pro českou a slovenskou komunitu (CZ/SK). Najdete zde buildy, návody a novinky ze světa Diabla.

Image
Lilith - SEO web bgr
ImageImage

Průvodce pěti regiony Diabla 4

2 března, 2023
 / 
DiabloFans.cz
 / 

Regiony v Diablu 4 nejsou jen lokace s pozměněnými texturami. Každý z nich je biomem s vlastním klimatem a biodiverzitou (i démonoverzitou ?). Navíc to nejsou místa, která by se snadno okoukala. Všechny mají hned několik sub-lokací, které se od se be liší nejen podobou, ale i tím, co vás tady chce zabít. Když pak s křikem utíkáte z jedné do druhé, možná si povšimnete, že se postupně se prolínají a přechod z ledových hor do vlhkých mokřadů například doprovázejí tající vodopády.

Svět prostě dává smysl. Ale nejen geomorfologií živ je člověk, i společnost je všude jiná – každý region má svou unikátní kulturu, která se odráží v architektuře, folkloru i oblečení vesničanů. Pojďme se proto detailně podívat na všech pět herních lokací/aktů:

Kehjistan

Vysušená a popraskaná půda připomíná poušť Mojave nebo duny Blízkého východu a pomalu pohlcuje zbytky lidské civilizace. To je kdysi slavný Kehjistan. Zatímco mezi písky prolézají škorpioni a ve stínu oáz číhají bandité, hned pod povrchem se skrývají prastaré ruiny v nichž dobrodruzi často nacházejí jen prastarou dřímající smrt?️

Kehjistan je (stejně jako Hawezar) regionem ve kterém operují kultisté Trojjednoty (Triune). Tato frakce byla hráčům doposud známá jen z Diablo knih a vedlejšího lore. Nyní se poprvé objeví v jedné z her. A ti, kdo vědí, kdo ve skutečnosti stál za touto padlou sektou už tuší, že se máme na co těšit.

Fanoušci Diabla III ale pro změnu uvidí, co že se stalo s městem Caldeum, metropolí Kehjistánské civilizace. Chceme se vyhnout spoilerům, tak jen řekněme slovy politického marketingu, že “Líp už bylo”.


 

Scosglen

Pokud umíte ocenit krásy Skotské vrchoviny – epickou avšak zároveň poněkud ponurou podívanou, tak je Scocglen místo pro vás. Hory padající po dlouhých úbočích až ke vlhkým břehům moře vás možná uchvátí svou scéničností, ale pokud si nedáte pozor a přijdete příliš blízko k příboji, uchvátí vás také Utopenci (Drowned)?

Tato nová frakce se (roz)skládá hlavně z nafouknutých mrtvol vylézajících z hlubin a lačnících po vašem mase. Neseou s sebou podivné atributy, zvony, kříže a učenci si marně lámou hlavu nad jejich původem. Jejich královna Mořská Babice (Sea Hag) je třikrát tak velká jako největší umrlec, nafouklá masa masa, která ze svého hnijícího trůnu sleduje snahy Utopenců podrobit si Scosglenský maják a další lokace.

Když ale tak tak uklouznete utopenému objetí a z pláží hledáte útočiště v lesích vrchoviny, nepomůžete si. Jsou sice domovem přírodomilných druidů, ale brzy zjistíte, že obří pavouci, vlkodlaci a nová frakce známá jako Knights Penitent dodávají tomuto místu poněkud brutální šmrnc. Nehostinná Potemnělá Blata (Shrouded Moors), která známe už z Diabla III jsou o deset let později v D4 známá jako Krvavá Blata (Blood Moors). Chytrému napověz, že to není proto, že by zde úspěšně pokračovala domestikace místní divoké flory a fauny.


 

Hawezar

Každé dobré RPG potřebuje svůj otrávený močál. Takže… vítejte v Hawezaru! Blizzard se inspiroval Floridskými mokřady a vy se tak můžete těšit na komáry, malárii a jedy všeho druhu.

Není náhodou, že se cestovatelé z Hawezarských močálů nevracejí. Jsou totiž domovem Nangari nové frakce Hadolidí jejichž šupinatá torza jsou posetá lidskými končetinami a mnohačetnými hlavami. Jsou až groteskní, tedy jen do momentu, než vám useknou obě ruce a z vašeho skalpu si udělají výzdobu své chýše.

Není to ale vše beznadějné – v Hawezaru také sídlí Řád Zakarum (Order of Zakarum), církev věnovaná uctívání světla, která se sem přesunula ve svém hledání nových posvátných míst. Bohužel jejich křížová výprava se úplně nevydařila a rozčarovaní poutníci se alespoň dočasně usídlili ve městě Zarbinzet. Potkáte zde tak nejen hlídky řádu, ale najdete i několik jejich pevností. Bohužel většinou v menším či větším stádiu rozkladu a potápění se do Hawezarského močálu.


 

Fractured Peaks

Tyto ledové hory jsou sídlem pobožné, ale brutálně puristické frakce Katedrály Světla (Cathedral of Light). Celý region, který je volně inspirovaný Karpaty, je ovlivněný nejen mocí Katedrály, ale hlavně všeprostupujícím mrazem a tmou, které podtrhují spartánskou čistotu fanatiků. ❄️ Kdo žije ve víře nemá se sice čeho obávat, ale běda vám, jakmile byste začali dělat kompromisy. Náboženský zápal i mráz Fractured Peaks si pro vás přijde a i vy skončíte na Velké Hranici. Vážně se musíte ptát? Samozřejmě že mají Velkou Hranici. Na centrálním náměsti Kyovashadu najdete tohle příjemné místečko, kde jsou běžně upalováni hříšníci a za pochvalného mumlání místních.

Fractured Peaks ale mají i části, kam mráz tolik nedosáhne. Teplejší oblasti pomalu tají, tvoří vodopády a krásné přírodní scnérie. V jednom z vašich dobrodružství se podíváte i do Alabasterového Kláštera (Alabaster Monastery) – pevnosti Katedrály světla, která střeží okolí z vrcholu jedné z hor. Musíte vystoupat až na hřeben a prokázat svoji čistotu i že jste hodni požehnání. Cestou budete čelit nejen hoře, ale i stádům Khazrů, kteří zde žijí. A není nic lepšího pro náboženskou pouť než setkání s dvoumetrovou humanoidní kozou toužící po vaší krvi a třímající ledovou magii.


 

Dry Steppes

Vyschlé savany a kamenné srázy které najdete mezi Scosglenem a Fractured Peaks dostaly název Suché stepi (Dry Steppes). Na první pohled to tady nevypadá zase tak špatně. Ano, uvidíte zde lávu vytékající z hlubin země, ale také barevné geotermální prameny, slunné pláže a pohodičku. Dokonce tady i našla nový domov skupina barbarů poté co byl zničený jejich domov na Mount Arreat. Pokud si od nich necháte poradit, budete ale obezřetní.

V okolí se totiž ukrývají hordy lačných kanibalů terorizující karavany táhnoucí touto krajinou a žoldáci, jenž jsou najímáni k jejich ochraně se s vámi také nebudou moc přátelit. A pokud byste sami bloudili krajinou, najdete možná solné doly, které vypadají sice zajímavě, ale jen než si uvědomíte, že kopat příliš hluboko a příliš chamtivě se nevyplatí ani v tomto fantasy světě.

Diskuze k článku

Image
Sprava uctu Diablofans.cz