DiabloFans.cz je fan web hry Diablo 4 pro českou a slovenskou komunitu (CZ/SK). Najdete zde buildy, návody a novinky ze světa Diabla.

Image
Lilith - SEO web bgr
ImageDiablo 4 Sezony Battlepass

Diablo 4: Sezóny, battlepass a další novinky od vývojářů

11 května, 2023
 / 
DiabloFans.cz
 / 

Na posledním developer streamu se vývojáři rozpovídali o velmi zajímavém tématu a sice o tom, jak budou vypadat Diablo 4 sezóny, battlepass, herní obchod a obecně post-launch nejnovějšího dílu série. Diablo 4 je live service hra a bude vyvíjené a vylepšované celé roky, takže se máme na co těšit. Nebudeme opakovat všechny základní informace, které o těchto systémech už víme a zaměříme se pouze na novinky. Pokud si potřebujete osvěžit úplné základy, mrkněte se zde.

Diablo 4 Sezon Battlepass

Vývojáři odhalili celou řadu post-launch nápadů a mechanik

Sezóní obsah v Diablu 4

Sezóny jsou zhruba čtvrtletní ligy, ve kterých každý hráč začíná s čistým štítem. Nové postavy, žádný renown, paragon ani zlato, vše je restartované. Jsou ideální příležitostí, jak si vyzkoušet jiné postavy nebo jiný build. Postavy se na konci sezóny přesouvají do tzv. 

Eternal realm, kde s nimi můžete v hraní pokračovat. Start první sezóny Diabla 4 přijde v druhé polovině července. Celkově se můžeme těšit na čtyři sezóny za rok.

V každé sezóně také hra dostane sezóní téma. Kolem tohoto tématu se bude točit nová quest linka, která bude rozvíjet příběhy postav v Sanctuary a budovat pro nás tento temný svět. Neměli bychom ale čekat na další epizody z hlavní linky Lilith a Inaria, ta bude pokračovat hlavně v datadiscích. Dočkáme se ale dalších postav, kompletního voice actingu, zajímavých questů a kosmetických předmětů – to vše bude sladěné s tématem sezóny.

Přibudou ale hlavně nové mechaniky a herní koncepty – ať už úpravy monster, vašich dovedností nebo výbavy. Najdete nové úkoly a výzvy nebo unikátní monstra. Na konci každé sezóny pak vývojáři vyhodnotí, zda tyto mechaniky jsou dostatečně zajímavé a pokud ano, tak zůstanou i v non season obsahu.

Diablo 4 Sezon Battlepass

Season Journey je souhr vašich úkolů v dané sezóně.

Postup sezónou (Season Journey)

Seasonal Journey je souhrn vašich úkolů na každou sezónu. Je rozdělený do několika kapitol a každá zahrnuje několik výzev. Abyste každou kapitolu splnili nemusíte splnit všechny úkoly. To je za nás jednoznačně krok dobrým směrem, například pokud nehrajete PvP, tak se nebudete muset trápit bojem s ostatními hráči.

Na konci každé kapitoly získáte zásadní odměny. Mohou to být nejen materiály a zlato, ale dokonce i legendární aspekty, které v kodexu nenajdete. Dokončení celé Season Journey bude vyžadovat splnění náročné mise – souboj s obzvláště smrtícím nepřítelem. Sezónu co sezónu na vás bude čekat jiná cesta s jinými úkoly a na jejím konci achievment potvrzující, že jste v této lize skutečně zvítězili (A také nějaké ty unikátní kosmetické předměty 🙂)

Pokud hrajete HC, tak smrtí postavy sezóní progres neztratíte.

Diablo 4 Sezon Battlepass

Battlepass ukrývá řadu odměn a boostů

Diablo 4 Sezóny a Battlepass

Battlepass je pro vývojáře nástroj monetizace hry a pro hráče způsob, jak získávat kosmetické předměty a progresovat k dalšímu cíly v každé sezóně. Jak tedy bude sezóní battlepass fungovat v Diablu 4? Existují tři úrovně battlepassu – Free (Zadarmo a dostupná všem hráčům), Premium a Accelrated (za které si každo sezónu připlatíte).

Battlepass má jednu linku, která kombinuje Free a Premiová políčka. (Například tier 15 je Free, tiery 16-19 jsou Premium a tier 20 je zase Free.) Postupovat battlepasem na další políčka budete díky měně známé jako Favor (Přízeň). 

Favor získáte jednak dokončením kapitol na Season Journey a druhak levelováním postav během sezóny. Maximální úroveň battlepassu kam až můžete dojít je 90, (27 Free tierů a 63 Premium) a měla by být vždy dosažitelná i pro běžné hráče.

Jak se tiery liší, co se týká ceny?

  • Free, která vám odemkne jen free položky, 
  • Premium (10 dolarů/240 Kč/1000 Platinum) odemyká zbylé prémiové položky 
  • Accelerated (25 dolarů/550 Kč/2800 Platinum) odemyká prémiové položky a nastaví, že budete začínat na Battlepas tieru 20.

Na Free políčkách najdete různé kosmetické doplňky, ale také takzvané Smoldering ashes (Doutnající Prach), měnu, která vám umožní odemykat Seasonal blessings (Požehnání). Tyto ashes získáte například na tieru 8,15 a 20 battlepassu.

Druhou podmínkou, abyste ashes získali je ještě dosažení minimálního levelu pro alespoň jednu postavu v dané sezóně. I když si si tak koupíte akcelerovaný battlepass s přeskočením 20 tierů, nedostanete hned ze začátku navíc několik ashes. Budete muset nejdřív vylevelovat svou postavu na určitý minimální level. Například první ash který je na tier 8 free battlepassu získáte jen pokud budete mít postavu alespoň na lvlu 10. Vývojáři tam chtějí garantovat, že hra není Pay-to-win, ale že si musíte ashes získat hraním postavy.

Prvních několik tierů battlepassu.

Ashes pak utratíte za Season Blessings – herní boosty, která vám v sezóně pomůžou. Viděli jsme prozatím čtyři (Až +12% expů ze zabitých příšer, až +20% goldů z prodejů u vendorů, až +40% šance na nalezení lepších materiálů při rozkládání předmětů a až +60% délka trvání elixírů.). Každá úroveň bude stát nejspíš více ashes než ta předchozí. Prozatím nevíme, zda bude možné respecnout váš Season Blessing.

(Reitova poznámka: Nevíme sice ještě některé detaily, ale tato mechanika fungování battlepasu se mi nelíbí. Dokonce bych šel tak daleko, že bych řekl, že to je P2W systém i přes ujišťoávní vývojářů. Pokud na lvlu 10 automaticky nebudu mít dostatek Favor abych měl tier 8 battlepasu, tak budu v nevýhodě oproti hráčům, kteří si zaplatili akcelerovaný battlepass. Sice to bude relativně malá nevýhoda (např. +3% expů) ale princip je docela jasný. Uvidíme, jak to bude v praxi. Budu rád, pokud se pletu.)

Na prémiových políčkách pak najdete kosmetické předměty a Platinum – měnu, kterou můžete utratit v herním obchodě. Celkem na battlepassu naleznete hned 2 sety pro každou classu, sezóního mounta, roleplaying oblečky, emoty, náhrobky a další vychytávky. 

Tím, že je Battlepass navázaný na sezóny jej na launch hry nenajdete.

Co nemusíte v sezónách opakovat – Diablo 4 Sezóny, Battlepass

Nová sezóna je příležitost začít znovu. Některé věci ale není příliš zábavné dělat znovu a znovu. Proto máte v sezónách k dispozici pár usnadnění:

  • Pokud jednou (klidně i mimo sezónu) dokončíte kampaň, každá další postava ji může skipnout. Při skipu nezačínáte v jeskyni ve Fractured Peaks ale v Kyovashadu.
  • Zhruba kolem lvlu 30 získáte během kampaně koně. Jakmile jej jednou odemknete (Klidně i mimo sezónu) tak ho máte k dispozici na všech postavách od lvlu 1.
  • Všechny oltáře Lilith, které jste našli, vám budou dávat stat boost pro všechny vaše postavy a nemusíte je tak hledat znovu. Nepřidají se vám ale jako Renown body, což ale tolik nevadí, protože maximální Renown v každé oblasti můžete získat i jinak.

Všeobecná vylepšení hry

Vývojáři chtějí sezóny využít k průběžnému vylepšování hry a přidávání mechanik, která nám usnadní život. Jak jsme již viděli po betě budou aktivně zapracovávat hráčský feedback. Balancování a opravování bugů bude probíhat neustále i mimo začátek nové sezóny a na větší změny dohlédne jeden ze dvou vývojářských týmů (sudý a lichý), které se mezi sezónami střídají.

Herní obchod nabídne záplavu kosmetických předmětů.

Obchod – úpravy vaší postavy

Dozvěděli jsme se i novinky o herním obchodě. I tady platí, že si tady jde pořídit jen kosmetická vylepšení. Kromě toho vývojáři zdůraznili, že krásné předměty lze najít i normálním hraním – obchod pouze rozšiřuje možnosti, ale neukrývá to jediné pěkné.

  • Některé sezóní věci se v obchodě objeví i po konci sezóny
  • Předměty v obchodu budou rotovat, každé úterý se budou měnit.
  • Obchod má algoritmus, který zjišťuje, o jaké kosmetiky byste nejspíš mohli mít zájem a specificky vám je nabízí. Například pokud hodně hrajete Necromancera, tak uvidíte více skinů pro Miniony apod.

(Reitova poznámka: Algoritmus, který vám nabízí, co je pro vás relevantní? FOMO z toho, že předměty příští týden zmizí… ehm. Not very nice. Ale pořád jsou to jen kosmetiky aspoň.)

Výzvy v každé sezóně

Každá sezóna dostane také specifické výzvy a end-game úkoly, díky kterým se hráči pořádně zapotí. Vývojáři zmínili, že cílem není, aby se hra uměle natahovala, ale aby hráči experimentovali a zkoušeli věci, ke kterým se předtím nedostali. Tyto výzvy vás odmění například tituly a kosmetiky – těšte se na nové bose i dungeony, které bude chtít pokořit.

Co ale v sezóně 1 a 2 nenajdeme jsou žebříčky. Vývojáři uvedli, že vědí, že hráči žebříčky chtějí. Prozatím celá mechanika ještě ale není hotová a pracuje se na tom.

Závěr – Diablo 4 Sezóny, Battlepass a další novinky

Poslední developer update přinesl opravdu pořádnou nálož novinek. Obecně je design sezón, battlepassu i obchodu nejspíš v souladu s tím, co vývojáři slíbili. Pořád se za nás vznáší otazník nad nešťastným akcelerovaným battlepassem, ale kromě toho převládá optimismus. Je jasné, že Blizzard bere D4 jako platformu, která má vydržet na roky dopředu. To potvrzuje i fakt, že vývojáři plánují točit další developer updaty i poté, co hra vyjde.

Tak nezbývá, než se těšit v Sanctuary 🙂

Diskuze k článku

Image
Sprava uctu Diablofans.cz